10 Nisan 2016 Pazar

EMEK VE SABIR TEMELİNE DAYALI BİR HOBİ: MODELCİLİK

Modelevi kurucularından Hakan Eryılmaz
Günlük iş hayatımızın stresini atmak, boş vakitlerimizi değerlendirmek ve hoşça vakit geçirmek için yaptığımız uğraşıların tümüne ''Hobi'' denir. Hobiler bireylere fiziksel, sosyal ve psikolojik manada kazanımlar kazandırır. Hobiler yaratıcılığımızı ve yeteneklerimizi geliştirir, zaman yönetimimizi planlamamıza olanak sağlar. Her türlü yapının, taşıtın ve hatta olayın belirli bir ölçek çerçevesinde küçültülerek 3 boyutlu kopyasını yapma işine ise ''Modelcilik'' denir. Türkiye'de çok geniş bir piyasaya sahip olmasa da dünya çapında modelcilik yoğun ilgi görüyor. 

Modelciler genelde ilk modellerini yapmaya başladıktan sonra bırakmıyor ve modelciliğe devam ediyorlar. Modelcilik, emek ve sabır isteyen dinamiği diğer hobilerden farklı bir hobi türü. Modelevi'nin kurucularından Hakan Eryılmaz, modelcilik uğraşına yıllarını vermiş. Model yapmanın tüm inceliklerini anlatıyor. Eryılmaz, modelciliğin en az 8-10 kategoriye ayrılabileceğini söylüyor. Tank, araba ya da uçak bu kategorilerden bazıları ve hepsinin incelikleri birbirinden farklı oluyor.

''Model yaparak kaostan düzen çıkartıyorsunuz.''

Çeşitli araba ve uçak modelleri
Modelciler bazı platformlar altında toplanarak birbirleriyle iletişime geçiyorlar. Modelevi bu platformlardan biri. Bunun dışında kendi web sayfaları olan başka model grupları da var. Türkiye plastik modelciler kulübü İMPHUK (İstanbul havacılık müzesi plastik model kulübü) kendi faaliyetlerini yürüten diğer modelcilik grupları. Hakan Eryılmaz, Modelevi'ni kurmalarını şöyle anlatıyor; ''Modelevi hepimizin hayatında önemli yer tutan, bazen aileden biri olan mekanik dostlarımızın ölçekli modelleri ile seviyeli bir paylaşım platformu oluşturmak amacıyla kuruldu. Modelciliğin her dalına sevgimiz ve ilgimiz sonsuz, ancak modelevi kurucu kadronun uzmanlığı olması nedeniyle statik sivil araç modellerine daha çok yoğunlaştık.'' Modelcilik diğer hobi türlerinden farklı olmasıyla beraber aynı zamanda da etkili bir terapi yöntemi. Hilmi Aktaş yıllardır modelcilik hobisi ile ilgilenenen isimlerden biri. Modelcilikte stres attığını ve rahatladığını söyleyen Hilmi Aktaş, modelciliğin terapi yönüne sahip olmasını şu şekilde ifade ediyor; ''80'lerin ortasında maketler yeni yeni Türkiye’ye giriyordu o zaman başladım. Stres atıyorsun ve dil öğreniyorsun. Ben maket yapmak için İngilizce öğrendim. Model yapmaya başlamamın net bir nedeni yok. Bilgi alışverişi yapıyorum deşarj oluyorum. En son ortaya çıkan ürün çok tatmin edici oluyor. Bir nevi kaostan düzen çıkartıyorsunuz. Olumlu tepkiler almak çok hoşumuza gidiyor.'' 
Uçak modelleri ve modelcilikte kullanılan boyalar

Sabır, modelcinin birincil kuralı

Genelde ürünlerin Avrupa'dan geldiğini ifade eden Hakan Eryılmaz, Çek ve Japon firmalarının modelcilikte çok başarılı olduğunu ifade ediyor. Japonya'da modelcilik çok yaygın olmakla beraber firmaların bir kısmı sadece iç piyasaya çalışıyor. Ülke genelinde modelcilik hobisiyle ilgilenenlerin %80 civarında olduğu biliniyor. Fiyatlar da çok değişkenlik gösterebiliyor. 25 lira ile 500 lira arasında değişen fiyatlar daha da yukarılara çıkabiliyor. Modelciler aynı zamanda yaptıkları uçağın tarihini de biliyor. Nerelerde savaştıklarına ya da o uçağı kullanan pilotun adına kadar bilgi sahibi oluyorlar. Makinelerin de kendilerine özgü hikayeleri var ve modelciler büyük bir tutkuyla icra ettikleri hobilerinin her alanında bilgi ediniyorlar. ''Bir modelci için sabır birinci kuraldır.'' Diyen Eryılmaz, modelin sonunu getirmenin hiç kolay olmadığını vurguluyor. Eğer bir modelci modelin sonunu getiremiyorsa onu kırabilir böyle tanıdığım modelciler var şeklinde ifade ediyor. Modelcilerin egolarının biraz yüksek olduğundan bahseden Hakan Eryılmaz, ''herkes kendi emek verdiği modelin kusursuz olduğunu düşünebilir'' diyor. 


7 ve 8 Mayıs'ta modelciler buluşuyor

Modeller ve kullanılan malzemeler
Modelciler senede en az üç kez yarışma ve sergiler düzenliyorlar. En yakın etkinlik 7 ve 8 Mayıs'ta Koç Müzesinde gerçekleştirilecek. Modelevi de her sene bir ya da iki yarışma düzenliyor. Bunun yanı sıra diğer modelcilik grupları da kendi etkinliklerine ev sahipliği yapıyorlar. Hava harp okulu yapılan yarışmaları destekliyor. Yalnız Havacılık Akademisi'nin düzenlediği etkinliğe sadece uçak kategorisinden modeller katılabiliyor. Düzenlenen diğer yarışmaların da katılım bu şekilde. Aynı kategoriye sahip modellerin kendi içlerinde yarışması şeklinde oluyor. Daha adil bir yarışma gerçekleşebilmesi için bu şartın ön koşul olması gerekiyor. Türkiye'de daha tam yaygın bir hobi haline gelmese de ilgi gösteren insanlar sergi ve yarışmalara önem vererek bu hobiyi canlı tutmaya çalışıyorlar. Boyasından, vidasına kadar her türlü incelik gerektiren bu hobi insanın başka açılardan da gelişmesine ve nitelikli düşünmesine yardımcı oluyor. Modelciliğe duyulan ilginin daha da artmasını istediğini söyleyen Hakan Eryılmaz, herkesi model yapmaya davet ediyor.

Fotoğraf Haber: Arzuhan Vila

2 yorum:

  1. Güzel hobidir. Zaman içerisinde delilik mertebesine ulaştırır :)

    YanıtlaSil