27 Mart 2016 Pazar

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI YAPBOZ DURAĞI

Hobby Galeri mağazasının içi
Puzzle'ın bilmece, bulmaca, bilinmeyeni çözme gibi pek çok anlamı var fakat anlaşılmasını daha kolay hale getirmek için yapboz olarak tanımlamak doğru olabilir. İlk olarak 1760 yılında haritacı ve coğrafyacı olan John Spilsbury tarafından ortaya çıkarılmış ve geliştirilerek günümüzde hemen hemen her yaş grubunun beğeniyle oynadığı bir zeka oyunu haline gelmiştir. Kadıköy'de bulunan Hobby Galeri altı senedir hizmet veriyor ve zeka oyunlarını sevenler için Türkiye'nin en kapsamlı yapboz merkezi ünvanını hak ediyor.







Yapboz'da yeni metod

Yapboz koruyucu sistem ve Zen yapbozları
Hobby Galeri Kıbrıs dahil olmak üzere Türkiye genelinde online satışı olan bir mağaza. Çok donanımlı olduklarını ifade eden Özlem Kayatürk mağazada üç senedir çalışıyor. En çok tercih edilen yapboz markalarının alman menşeili Heye ve çek markası Dino olduğunu söyleyen Kayatürk, özellikle ressamların eserlerinin birebir yansıtıldığı Ricordi modellerinin daha çok ilgi gördüğünü ifade ediyor. Bir yapboz alırken dikkat edilen en temel unsurlar çözünürlük kalitesi ve ışık sızmaları oluyor. Bu özellikler ile birlikte yapılan yapboz görsel açıdan daha gerçekçi gözüküyor. Yapboz dünyasının renklenmesi ve ürünlerin çoğalmasıyla yeni metodlar da geliştiriliyor. Yapboz koruyucu denilen sistem ile çerçeveletme ya da yapboz halısı kullanma ihtiyacı ortadan kalkıyor. Hem koruma, hem yapıştırma işlemlerini yapan yapboz koruyucu cep telefonlarının üzerine yapıştırılan koruyucu gibi diyebiliriz. Yapboz, koruyucunun üzerine yapıştırılıp maket bıçağıyla kenarından kesilerek kolayca kullanılabiliyor. Bu sistemi kendi yapboz markaları Zen üzerinde uyguladıklarını söyleyen Kayatürk, yapboz sevenler için pratik bir uygulama olduğunu vurguluyor.

''Pratik çözümler bulmak ve sabır geliştirmek için birebir''

Çeşitli markalardan oluşan yapboz ürünleri
Aynı zamanda çocuk gelişimi için de eğitici bir metod olarak kullanılan yapbozlar aslında binlik ama yapıldığında 2 binlik bir boyuta ulaşıyor. Yapbozların eğitici bir metod olarak kullanılmasında hem faydalı bir aktivite kazanmak hem de öğrenme hedefleniyor. Günlük hayatta yapılan işlerle ilgili problemleri çözmek ve kestirme yollar aramak gibi insan hayatındaki birçok faaliyetin çözümünde yapbozlar yardım sağlayabiliyor. Yapboz ile uğraşmanın ve oynamanın bir başka kazanımı da, sabır oluyor. Özellikle parça sayısı çok fazla olan yapbozlarda, adım adım oluşturulacak görsel için sabretmek, doğru parçanın kendi yerine konması için diğer gerekli parçaların yerlerine yerleşmesini beklemek gerekiyor. Bu da, doğru zamanı ve öncül işlemlerin gerçekleşmesini beklemeyi öğretiyor. Birbirinden ayrı firmaların ürettiği yapbozlar, az da olsa bir takım farklılıklar içeriyor. Bu farklılıklara örnek olarak, parçaların kesim kalitesi, parça şekillerinin hiçbirinin bir başka parça yerine denk gelmemesi, parçaların renk ve ton farklılıkları gösterilebilir. Mağazada ki en fazla sayısı olan yapboz 33 bin 600 parçadan oluşuyor. Panoramik bir görsel olduğunu söyleyen Özlem Kayatürk görsel kalitesinin yüksek olduğu bir yapboz olduğunu ifade ediyor.

Zamandan zamana dolaşılan 4 boyutlu yapbozlar

Özlem Kayatürk yapbozları gösteriyor
Mağazada 4 boyutlu yapbozlar da bulunuyor. Zaman boyutunun eklendiği bu yapbozları birleştirirken, kentin tarihinin belirli dönemlerini yeniden inşa ederek, o şehir hakkında birçok bilgi de öğrenilmiş olunuyor. Bu yapbozlar ile uğraşırken, örneğin bir şehri 1820'den itibaren yeniden inşa etmeye başlayarak, 1920 yılına geçiyorsunuz. Ardından 1980 yılına en sonunda da günümüzün modern görünümüne ulaşıyorsunuz. Her bir 4 boyutlu yapboz aslında o şehrin tarihine uyan bir zaman çizelgesi denilebilir.Yapbozların zorluk derecesi de genel olarak toplam parça sayısına ve parçaların renk farklılıklarına bağlı oluyor. Özlem Kayatürk yapbozların ''pratik çözümler bulmak ve sabır geliştirmek için birebir'' olduğunu söylüyor.





Kısaca, kişisel gelişime fayda sağlayan yapbozlar yıllardır ilgi gören zeka oyunlarından birisi. Gelişen teknoloji ile birlikte daha çok çeşit ve özellik kazanıyor. Hobby Galeri maket ve mozaik ürünleri de dahil olmak üzere binlerce yapbozu bünyesinde barındırıyor.
Yapbozlar dışında mağazada bulunan diğer zeka oyunları ve ürünler


Fotoğraf Haber: Arzuhan Vila

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder