6 Mart 2016 Pazar

OYUN, ÇOCUK GELİŞİMİ İÇİN NE KADAR ÖNEMLİ ?

Hafize Özal Anaokulu 
 Okul öncesi eğitimde en etkili eğitim methodu oyunlar. Çocukların kişisel gelişimleri başta olmak üzere fiziksel ve ruhsal anlamda da tüm gelişimlerinin yapı taşını oluşturuyor. Eğitimde meydana gelen sürekli değişimler çocuklarında adaptasyon ve gelişimleri üzerinde etkili oluyor. 66 ayını doldurmuş çocukların ilkokula başlaması okul öncesi eğitim gruplarının da uygulamalarını değiştiriyor ve çocukların yalnızca oyun oynayarak geçirdiği süreyi kısaltıyor.

A ve B sınıfı öğrencileri
Oyun çocuğun gıdası gibidir

 Oyun, çocuğun dünyaya adapte olmasında önemli bir araçtır. Oyun oynamak çocuklar için, sosyal, fiziksel ve kavramsal gelişim konusunda en iyi eğitim programıdır. Malzemeleri kullanarak, diğer çocuklarla iletişime geçerek çevrelerini kontrol etmeyi ve paylaşma duygusunu öğrenirler. Yapılan araştırmalar beyin fonksiyonları ile öğrenme arasındaki bütünleşmenin çocuk gelişimi açısından çok önemli olduğunu bizlere söyler. Aynı zamanda çocuğu tanımak ve dünyasına adapte olmanın en güzel yolu onu oyun grupları içerisinde gözlemlemektir. Oyun oynamak çocukların dünya ile ilgili temel bilgileri edinmelerinin bir yoludur. Bu bilgiler daha sonra öğrenecekleri dil, sanat, sosyal bilimler, matematik ve fen ile ilgili tüm bilimlerin yolunu açar.

Etüt saati oyun grubu
Çocuklar tablet oyunlarına da aşina

 Problem çözme yeteneği, hayal gücü ve keşfetme gibi çocuğun doğuştan sahip olduğu yetenekler oyun kurma aşamasında ortaya çıkıyor ve kurulan oyunlar sayesinde gelişiyor. Her ne kadar teknolojinin ilerlemesi çocukların oyun anlayışlarında değişiklik gösterse de en temelde çocukların içten gelen oyun kurma methodları hep aynı. Mukadder Kabahor ''Okul öncesi eğitim alan çocukların çoğu tablet oyunlarına da aşina fakat tabletlerin okul içerisinde kullanılması yasak.'' diyor. 
Aynı zamanda etkili bir eğitim yöntemi olarak kullanılan oyunlar yaş gruplarına göre çeşitlilik gösterebiliyor. Oyunları kavramakta zorluk çeken çocuklara özel eğitim veriliyor ve yaşıtları ile birlikte oyun kurabiliyor olması amaçlanıyor. Oyunlar çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve entelektüel gelişimine katkı sağlaması açısından önemli bir unsur oluşturuyor. 







Multimedya Haber: Arzuhan Vila

Kamera: Gamze Mamat


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder